Lexicon

Atopische dermatitis

Ongeveer 15 tot 20 % van de baby’s lijdt aan atopische dermatitis. Het gaat om een vorm van eczeem die gewoonlijk 3 tot 6 maanden na de geboorte optreedt. Het gaat gepaard met roodheid, jeuk, een droge huid. In bepaalde gevallen kan het vochtig zijn en kunnen korsten ontstaan. Atopische dermatitis kan ook volwassenen treffen, hoewel dit zeldzamer is. Bij atopische dermatitis is het aangeraden om onaangepaste agressieve wasoplossingen te vermijden en de voorkeur te geven aan wasverzorgingen zonder zeep in de vorm van een stuk zeep of schuim.  Het is aangeraden om zich na het reinigen af te drogen door te deppen en zonder te wrijven en om een verzachtende verzorging aan te brengen. Wij raden u aan om een arts te raadplegen.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van de blaas waaraan hoofdzakelijk vrouwen lijden. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die in de urethra tot aan de urineblaas gaan. Bij een blaasontsteking is het aanbevolen om veel te drinken om de urinewegen te reinigen. Voor uw intieme hygiëne is het aangeraden om een wasoplossing te gebruiken die de irritaties kalmeert. Als de symptomen aanhouden, raden wij u aan om een arts te raadplegen.

Intertrigo

Intertrigo is een huidaandoening die gekenmerkt wordt door een ontsteking ter hoogte van de huidplooien (oksel, lies, navel, onder de borsten, tussen de billen) die in het bijzonder bevorderd wordt door overmatige transpiratie. Luiereczeem is een vorm van intertrigo. Bij intertrigo is het aangeraden om verzorgingen te gebruiken die het vocht absorberen, de huid beschermen en de irritaties kalmeren. Wij raden u aan om een arts te raadplegen.

Intieme droogte

Vulvovaginale droogte kan te wijten zijn aan stress, aan een slechte levenshygiëne (zoals alcoholmisbruik of overmatig tabaksgebruik), aan de inname van een geneesmiddel of van bepaalde contraceptieve pillen. De intense hormonale variatie die ontstaat tijdens de menopauze is ook één van de hoofdoorzaken van vaginale droogte. Bij intieme droogte is het aangeraden om u maximaal 2 maal per dag intiem te reinigen met een hydraterende wasverzorging en om vervolgens een kalmerende crème te gebruiken. Wij raden u ook aan om een arts te raadplegen.

Leukorroe (witverlies)

Leukorroe stemt overeen met witverlies. Deze secreties van het vaginale slijmvlies en van het cervixslijm komen normaal voor. Als dit witverlies u hindert, kunt u zachte intieme doekjes gebruiken om u op elk ogenblik te verfrissen en zacht te reinigen. Als het witverlies abnormaal overvloedig, gekleurd of slecht ruikend wordt, is dit vaak een resultaat van een bacteriële of parasitaire vaginale infectie of van een schimmelinfectie. In dit geval moet u een arts raadplegen.

Luiereczeem

Luiereczeem is een ontsteking van de huid van de billen die vaak voorkomt bij pasgeboren baby’s door contact met natte luiers. Bij luiereczeem is het aangeraden om de luier zo vaak mogelijk te vervangen (minstens 8 maal per dag) zodat de billen proper en zo veel mogelijk droog blijven. Het is ook aanbevolen om een verzorging aan te brengen die het vocht absorbeert, de huid tegen de luier beschermt en kalmeert. Als de symptomen aanhouden, raden wij u aan om een arts te raadplegen.

Menopauze

De menopauze is een periode waarin de eierstokken onvoldoende geslachtshormonen uitscheiden. Deze periode treedt op bij de leeftijd van 45 tot 55 jaar en veroorzaakt het stoppen van de menstruele cyclus. Omwille van hormonale redenen zijn gemenopauzeerde vrouwen de eerste die door vaginale droogte worden getroffen. Het is belangrijk om zich te reinigen met een zachte aangepaste verzorging en dit niet meer dan twee maal per dag.

Mycose

Een mycose is een aandoening die veroorzaakt wordt door schimmels of gisten. Talrijke factoren kunnen vaginale mycosen bevorderen: de pil en behandelingen met progestagenen, antibioticumbehandeling, te frequent douchen, synthetisch ondergoed, te strakke broeken… In geval van een vaginale of vulvaire mycose is het aangeraden om als aanvulling op de behandeling die uw arts heeft voorgeschreven een wasoplossing te gebruiken met een alkalische pH die de vermenigvuldiging van de schimmels helpt verminderen. Als de tekenen aanhouden, raden wij u aan om een arts te raadplegen.

Pruritus (jeuk)

Pruritus komt overeen met hevige jeuk. Als de jeuk aanhoudt, ontstaan er laesies door te krabben. Er zijn talrijke oorzaken van pruritus: ontstekingsziekten van de huid, dermatologische laesies, … In geval van pruritus is het aangeraden om een verzachtende en kalmerende verzorging te gebruiken. Als de symptomen aanhouden, raden wij u aan om een arts te raadplegen.

Vulvovaginitis

Vulvovaginitis stemt overeen met de ontsteking van de vulva en de vagina. Ze is de meest frequente oorzaak van vulvaire jeuk bij vrouwen. Ze kan gepaard gaan met witverlies en pijn tijdens de seksuele betrekkingen. De oorzaken van vulvovaginitis zijn microbiële, parasitaire of mycotische (door schimmels) infecties. Bij mycotische vulvovaginitis is het aangeraden om een kalmerende wasverzorging te gebruiken met een alkalische pH waardoor de vermenigvuldiging van de schimmels wordt verminderd. Wij raden u aan om een arts te raadplegen.

Waterpokken

Waterpokken is de meest besmettelijke kinderziekte. Ze wordt veroorzaakt door een virus (herpes) en treedt meestal op bij een leeftijd tussen 3 maanden en 10 jaar. Om de jeuk te verlichten bij waterpokken is het aanbevolen om warme baden te nemen, een verzachtende en kalmerende wasverzorging te gebruiken en vervolgens een kalmerende verzorging aan te brengen op een droge huid. Wij raden u ook aan om een arts te raadplegen.

Ce site utilise des cookies pour vous offrir le meilleur service. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation des cookies.