Witte vloed

Witte vloed, ook leucorrhea genoemd, is fysiologische, niet-bloederige vaginale afscheiding bij de vrouw. In feite betreft het een mengeling van vloeistoffen (vaak wit van kleur) die van tijd tot tijd uit de vagina loopt. Dit is een geheel natuurlijk verschijnsel.

 

 

Waarom hebben wij witte afscheiding?

 

Er zijn tal van oorzaken van witte vloed bij de vrouw.  In de loop van de cyclus verschijnt deze over het algemeen tussen de menstruatie- of ovulatieperiodes in. Ook tijdens de zwangerschap kan een sterkere, dikkere witte vloed worden vastgesteld. De stroom van deze afscheiding varieert van vrouw tot vrouw. Zij kan licht of sterk zijn. Elke ongewone afscheiding (uitzicht, kleur, geur) laat u best beoordelen tijdens een gynaecologisch onderzoek.

 

De voornaamste rol van de afscheiding is reinigen, daar zij de dode cellen en microbiële resten verwijdert en de vagina lubrifieert. Op het moment van de ovulatie helpt zij spermacellen tot in de baarmoeder te komen en de eicel te bevruchten.

 

Wat betekent het als witte afscheiding slecht ruikt?

 

 

Het kan voorkomen dat witte afscheiding slecht ruikt. Dat kan te wijten zijn aan een onevenwicht van de intieme flora. Er zijn meerdere risicofactoren:

  • Excessieve intieme hygiëne, niet-aangepaste intieme hygiëne, het gebruik maken van vaginale douches
  • Hormonale schommelingen (zwangerschap, contraceptiepil in minidosering, intra-uterien anticonceptiemiddel, menopauze)
  • Roken
  • Het innemen van antibiotica of antiseptica
  • Het dragen van te strakke kleding.

 

 

Moet men op consultatie voor witte afscheiding?

 

Als de witte afscheiding ongewoon is (overvloediger dan gewoonlijk, slecht ruikend) en/of van kleur verandert (grijs en/of geelachtig bijvoorbeeld), is het raadzaam om een arts te raadplegen.

 

 

Kan een goede intieme hygiëne helpen in geval van ongewone afscheiding?

 

Ja. Maar goede intieme hygiëne alleen is niet voldoende.  Nogmaals, in geval van ongewone afscheiding moet u uw gynaecoloog raadplegen. Alleen een arts kan u een gepaste behandeling voorschrijven.

 

 

Welke aanvullende verzorging is aan te bevelen?

 

Naast een goede intieme hygiëne kan een kuur met vaginale probiotica u helpen om uw vaginale flora weer in evenwicht te brengen.

Ce site utilise des cookies pour vous offrir le meilleur service. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation des cookies.