Welke pH gebruiken ?

U vraagt zich soms af wat de ideale pH is van een oplossing voor de intieme hygiëne: “Welke pH-waarden moeten we kiezen? Een alkalische pH? Een neutrale? Een zure?” Wij krijgen hierover regelmatig vragen en willen deze vragen dus met de hulp van specialisten duidelijk beantwoorden.

 

Wat is de pH?

Neutrale pH, zure pH, fysiologische pH: waarover spreken we?

 • De pH (“potential of hydrogen” = potentieel van waterstof) is een eenheid die de zuurtegraad van een oplossing of van een omgeving meet.
 • De pH varieert van 1 tot 14:
  • lager dan 7: een zure pH
  • gelijk aan 7: neutrale pH
  • hoger dan 7: alkalische of basische pH

echellepH_Flm

 • De fysiologische pH is de normale pH van een lichaamszone. Als we spreken over een product met fysiologische pH, betekent dit dat het product een pH heeft die de pH benadert van de zone waarop hij wordt toegepast.

Welke pH kiezen voor uw oplossing voor de intieme hygiëne?

De intieme genitale regio is samengesteld uit 2 afzonderlijke zones met elk hun specifieke kenmerken: De inwendige, vaginale zone en de uitwendige, vulvo-anale zone.

zoneintime_NL

De inwendige zone: de vagina

De pH van een product voor intieme hygiëne heeft geen enkele invloed op de zure vaginale pH want:

 • De vagina heeft haar eigen systeem om de zuurtegraad te behouden.
 • Het product voor intieme hygiëne wordt bovendien uitwendig aangebracht waardoor de interactie met de vagina beperkt wordt.

De uitwendige zone, samengesteld uit de vulvaire en peri-anale zone

De gemiddelde fysiologische pH ligt tussen 4,8 en 8 naargelang men zich situeert ter hoogte van de slijmvliezen of van de huid. Zoals voor de rest van het lichaam beschikt deze zone over een regelsysteem dat de pH op zijn fysiologisch niveau houdt.

Om de pH van het aan te raden product voor intieme hygiëne te bepalen, moet een onderscheid gemaakt worden tussen 2 gevallen:

 • Dagelijks, buiten elke pathologie, is de gemiddelde fysiologische pH van deze zone een beetje zuurder dan de rest van het lichaam; dus producten met een pH tussen 4,5 en 8/9 mogen gebruikt worden. Dit geldt ook voor het reinigen van het lichaam; buiten deze waarden zal het product te agressief zijn voor de huid en de slijmvliezen.
 • Bij een mycose, de meest voorkomende aandoening ter hoogte van de uitwendige intieme zone, moet een neutrale of licht alkalische pH (7 tot 9) aanbevolen worden omdat deze de ontwikkeling van schimmels tegengaat; schimmels vermenigvuldigen zich beter in zuur milieu.

De wasproducten Saforelle met hun pH van 8 zijn bijgevolg geschikt voor een dagelijks gebruik en in geval van mycosen. Twee studies, uitgevoerd door het INSERM te Rijsel, tonen aan dat het dagelijks gebruik van de Zachte Wasoplossing Saforelle op lange termijn de vulvovaginale pH en het evenwicht van de flora respecteert.

pHSaforelle_NL

Meer uitleg op video met Dokter Bohbot:

Dr. Jean-Marc Bohbot

Ce site utilise des cookies pour vous offrir le meilleur service. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation des cookies.