Vaginale geuren

In tegenstelling tot wat men soms hoort, duidt een sterke geur van uw vaginale afscheiding niet op een gebrek aan lichaamshygiëne. Het kan echter wel wijzen op een pathologie.

 

 

Waardoor worden vaginale geuren veroorzaakt?

 

Vaginale afscheiding heeft een natuurlijke geur die overeenkomt met een evenwichtige vaginale flora. In geval van een onevenwicht van het vaginaal ecosysteem, kunnen ongewone geuren ontstaan, heel vaak te wijten aan de  verspreiding van bepaalde bacteriën.

Een ongewone geur gaat overigens vaak gepaard met een ander vaginaal symptoom. Het is dus belangrijk om waakzaam te zijn en indien nodig een arts te raadplegen.

 

 

Wat zijn de risicofactoren voor een onevenwicht van de vaginale flora?

 

  • Overdreven intieme hygiëne, niet-aangepaste intieme hygiëne, het gebruik maken van vaginale douches
  • Hormonale schommelingen (zwangerschap, contraceptiepil in mini dosering, intra-uterien anticonceptiemiddel, menopauze)
  • Roken
  • Het innemen van antibiotica of antiseptica
  • Het dragen van te strakke kleding.

 

 

Wijzen ongewone vaginale geuren op een pathologie?

 

Ja. Het kan wijzen op een bacteriële vaginose. Die is te wijten aan een onevenwicht van de microbiële flora van de vagina. Een gezonde vaginale flora is het voornaamste natuurlijke afweersysteem van de vagina tegen vulvo-vaginale infecties.  Deze flora bestaat voornamelijk uit « vriendelijke bacteriën », lactobacillen genaamd. Wanneer deze in onvoldoende mate aanwezig zijn, is de vaginale flora niet meer in evenwicht en is zij dus gevoeliger voor pathologieën.

 

 

Hoe kan men onaangename geuren maskeren?

 

Door de oorzaak op te sporen en deze te behandelen. Hiervoor raadpleegt u best uw gynaecoloog. Vermijd indien mogelijk geparfumeerde hygiënische bescherming en intieme deodorants  die soms te agressieve stoffen bevatten voor de intieme zone en die het probleem zouden kunnen verergeren.

 

 

Hoe kan men de pathologie dan behandelen?

 

Door de oorzaak te behandelen, de bacteriële vaginose. Hiervoor maakt u best een afspraak met een arts die u een gepaste behandeling zal voorschrijven (antibioticum met nitro-5-imidazole) en eventueel , als aanvulling op de behandeling, vaginale probiotica om de vaginale flora weer in evenwicht te brengen.

Ce site utilise des cookies pour vous offrir le meilleur service. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation des cookies.