Intieme hygiëne en seksualiteit

Schoon zijn, lekker ruiken, fris blijven… Een goede dagelijkse intieme hygiëne is natuurlijk essentieel, maar seksuele betrekkingen betekenen niet dat u nog meer inspanningen moet doen op het vlak van hygiëne.

Hoe minder overdaad hoe beter, want door een teveel aan hygiëne loopt u het risico uw vaginale flora uit evenwicht te brengen.

Wij geven u enkele adviezen om goede intieme hygiëne en seksualiteit met elkaar te verzoenen.

 

Dagelijkse intieme hygiëne

 

Goede gewoonten

Intieme hygiëne gebeurt met de hand, zonder washandje. Bij de vrouw moet de hygiëne zich beperken tot de vulva en de anale zone, en moet je van voor naar achter werken. Vaginale douches zijn niet nodig, deze zouden de microbiële flora zelfs kunnen vernietigen en infecties en mycosen kunnen veroorzaken.
Wat de mannelijke intieme verzorging betreft, moet de man zich voornamelijk concentreren op de eikel: de voorhuid moet achteruit worden getrokken om te vermijden dat zich slecht ruikende afscheiding verzamelt onder de voorhuid.

 

• Te gebruiken producten

Geef de voorkeur aan zachte wasverzorgingen die de pH van de vulvaire en anale slijmvliezen respecteren.

 

• Producten die u best vermijdt

Te agressieve wasproducten moeten worden vermeden, net als intieme deodorants of parfums, die risico’s met zich meebrengen voor allergie en irritatie. Niet meer dan 2 intieme verzorgingen per dag uitvoeren.

 

• Vaginale douches

Vaginale douches of andere vormen van inwendig reinigen worden sterk afgeraden.

 

 

Moet men een intieme verzorging uitvoeren vóór seksuele betrekkingen?

 

Bijna 3 op de 10 vrouwen en 1 op de 4 mannen wassen zich iedere keer vóór ze seksuele betrekkingen hebben*. Uit medisch oogpunt is deze voorzorg echter niet nodig.

Sommige mensen kunnen zich echter meer op hun gemak voelen bij hun partner wanneer ze zich proper gewassen voelen.

In dat geval is een heel lichte intieme verzorging mogelijk, met water en een specifieke wasverzorging. Maar let erop niet meer dan 2 intieme verzorgingen per dag uit te voeren.

 

Welke intieme hygiëne na de seksuele betrekkingen?

 

Na de seksuele betrekkingen voert 40% van de vrouwen en 30% van de mannen een intieme verzorging uit. Ook hier is er geen enkele medische aanbeveling, dus geen enkele verplichting. Een aanbeveling: plassen om elk risico op cystitis te vermijden.

De vagina is zelfreinigend en heeft dus geen intieme verzorging nodig. Overmatig reinigen zou tot een onevenwicht van de vulvovaginale flora kunnen leiden.

 

* Over intieme hygiëne bij seksuele betrekkingen. Ontmoetingen man/vrouw. Saforelle, Verzorgingsproducten intieme reiniging en lichaam. http://www.laboratoiresiprad.com/saforelle/wp-content/uploads/sites/2/2014/04/Guide-hygiene-intime-sexualite.pdf

Ce site utilise des cookies pour vous offrir le meilleur service. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation des cookies.