Cystitis en intieme hygiëne

Cystitis is heel vaak een urineweginfectie ter hoogte van de blaas. Over het algemeen is die niet ernstig. 1 op de 2 vrouwen krijgt in de loop van haar leven te maken met één of meerdere episodes van cystitis. Het niet (goed) in acht nemen van de regels op het vlak van intieme hygiëne kan hieraan ten grondslag liggen. Wij bieden u advies om daar iets aan te doen.

 

 

Wat zijn de oorzaken van cystitis?

 

Bij de vrouw is de ureter, het buisje dat uit de blaas komt, zeer kort. Hierdoor zouden kiemen die zich in de anale zone bevinden, bij een slechte hygiëne tot bij de blaas kunnen komen.

 

De proliferatie van deze kiemen kan symptomen meebrengen zoals irritaties en vulvovaginaal ongemak.

 

 

Welk verband is er tussen cystitis en intieme hygiëne?

 

Een onaangepaste intieme hygiëne, dat wil zeggen een te frequente (meer dan 2 maal per dag) of onvoldoende intieme hygiëne, kan de vaginale flora uit zijn evenwicht brengen en leiden tot het verschijnen van pathogene kiemen die een cystitis veroorzaken.

 

Om dezelfde redenen kan het gebruik van agressieve wasoplossingen of antiseptische producten bij de intieme hygiëne een onevenwicht van de flora in de hand werken en dus, onrechtstreeks, het verschijnen van de kiemen die cystitis veroorzaken (colibacillen).

 

 

Welke intieme verzorging moet men toepassen om de kans op het ontstaan van een cystitis te beperken?

  • Gebruik water en een intieme verzorging die uw intieme zone respecteert. De goede frequentie? Eén tot twee maal per dag. En vermijd vaginale douches die uw natuurlijke flora vernietigen.
  • Kies producten voor intieme hygiëne met een aangepast pH;
  • Neem liever een douche dan een bad;
  • Veeg u af van vóór naar achter nadat u naar het toilet bent geweest;
  • Urineer onmiddellijk na elke geslachtsgemeenschap en vermijd het gebruik van spermiciden* ;

*Spermiciden zijn stoffen met een contraceptief oogmerk, die zaadcellen inactief maken of doden. Zij bestaan in verschillende vormen: gels, crèmes, ovules, sponsjes, tabletten, zetpillen…

Ce site utilise des cookies pour vous offrir le meilleur service. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation des cookies.