Vaginale mycose: wat zijn de symptomen en hoe beperkt u de risico’s?

Bijna 75% van de vrouwen krijgt minstens éénmaal in hun leven af te rekenen met een vaginale mycose. En bijna één op twee zou meerdere episodes vertonen. Heeft u er last van? Wij helpen u deze vaginale infectie te voorkomen!

 

 

Wat is een vaginale mycose?

 

De vaginale mycose is een vaak voorkomende vaginale infectie bij de vrouw. Zij is te wijten aan een microscopische schimmel, meestal de candida albicans.

 

 

 

Wat zijn de symptomen van vaginale mycosen?

 

De aanwezigheid van een vaginale mycose kan worden herkend aan symptomen zoals roodheid en ernstige vulvaire jeuk, vaak gepaard gaand met dikke witte afscheiding.

 

 

Waardoor wordt een vaginale mycose veroorzaakt?

 

Zoals alle « open zones » van het lichaam, bestaat de vagina uit een geheel van beschermende kiemen, het bacterieel ecosysteem, de vaginale flora genoemd. Al deze bacteriën leven in « harmonie » samen, op voorwaarde dat dit fragiele evenwicht door geen enkele externe factor wordt verstoord. Zo niet kan de schimmel van de candida-familie, die gewoonlijk in geringe hoeveelheid voorkomt in de vagina van elke vrouw, zich verspreiden. Hierdoor kan een vaginale mycose ontstaan.

 

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren?

  • Een onaangepaste hygiëne of een overdreven intieme hygiëne.
  • De menopauze
  • Diabetes
  • Het innemen van antibiotica

 

 

Hoe wordt een vaginale mycose behandeld?

 

De behandeling berust op het innemen van een intravaginale antimyoticum ovule in combinatie met een antimyoticumcrème (aangezien de mycose zowel vaginaal en vulvair is, voorkomt dit recidieven). Alleen uw arts kan u een gepaste behandeling voorschrijven.

 

 

 

Welke aanvullende verzorging is aan te bevelen in geval van een vaginale mycose?

 

Het gebruik van een product voor intieme verzorging ‘s morgens en/of ‘s avonds (met licht alkalisch pH) wordt aanbevolen.

 

 

 

Welke dagelijkse gewoonten kunnen mij helpen om vaginale mycosen te voorkomen?

 

Gebruik verzorgingsproducten die geschikt zijn voor dagelijks intiem gebruik, geformuleerd zonder zeep en met een kalmerend actief bestanddeel. U kunt ook gebruik maken van een kuur met vaginale probiotica die u zullen helpen om uw vaginale flora weer in evenwicht te brengen.

 

 

 

1) Sobel JD, Faro S, Force RW, Foxman B, Ledger WJ, Nyirjesy PR, Reed BD, Summers PR. Vulvo-vaginal candidiasis : epidemiologic, diagnostic and therapeutic considerations. Am J Obstet Gynecol. 1998 Feb ; 178(2) : 203-11. Review.

Ce site utilise des cookies pour vous offrir le meilleur service. En poursuivant votre navigation, vous acceptez l'utilisation des cookies.